Gå til hovedindhold

Hvem er vi

Vi er et stort dagtilbud med i alt 12 afdelinger: 5 aldersintegrerede institutioner placeret i Solbjerg og 6 aldersintegrerede institutioner i Mårslet. Så har vi vores dagplejeafdeling, hvor der pt. kun er dagplejere bosat i Mårslet. Vi bor alle på landet med god plads og luft under vingerne, og vi nyder at bruge nærområdet til ture og oplevelser.

Trygge og genkendelig rammer

Indhold

    Fælles fodslag, hvert vores kendetegn

    Dagtilbuddets 12 afdelinger har hver især deres gode kendetegn og kulturer, som er vigtige at bevare. Samtidig arbejder vi ud fra et fælles pædagogisk fundament, som udfoldes hver dag ude i afdelingerne. Alt, hvad vi foretager os, skal være meningsfuldt og værdiskabende for børnene samtidig med at de trives i vores dagtilbud.

    Bruger hinanden i ledelsesteamet

    I dagtilbuddets ledelsesteam søger vi at udnytte synergien i et stort dagtilbud. Vi er optaget af at udvikle et fundament bygget på et læringsfællesskab. Det gør vi ved at dele bøvl og blær, udfordre hinanden og vise nysgerrighed, udnytte hinandens erfaringer og stille os til rådighed for hinanden, så vi alle når i mål.
    Se vores ledelsesgrundlag nedenfor.

    LMU styrker samarbejde og trivsel

    I vores dagtilbud styrker ledere og medarbejdere også samarbejdet om kerneopgaven gennem vores lokale MED-udvalg, LMU. Arbejdet i LMU giver medarbejderne mulighed for at få medindflydelse og medbestemmelse på forhold, der har betydning for arbejds- og personaleforhold.
    Se præsentation af LMU i Solbjerg-Mårslet nedenfor.

    Tæt samarbejde med lokalområdet

    Sideløbende med vores samarbejde på tværs i dagtilbuddet, har vi også fokus på at skabe nærhed i det lokale. I begge byer har vi et tæt samarbejde med den lokale skole, hvor vi hele tiden arbejder på at lave gode overgange fra dagtilbud til skole. 
    Begge lokalområder har desuden tradition for at arbejde sammen med ældrecenteret. Vi arbejder på at videreudvikle dette samarbejde, ligesom vi også har fokus på, hvordan vi kan samarbejde med sports- og idrætslivet, lokale butikker og virksomheder.

    Vores organisation

    Solbjerg-Mårslet Dagtilbuds organisering

    I artiklen om ledersparring i vores dagtilbud herunder kan du læse mere. Den blev bragt på Aarhus Kommunes intranet i december 2023.

    God ledersparring sikrer god kvalitet både fagligt og socialt

    Sparring skal styrke de pædagogiske lederes potentiale. Derfor prioriterer Birgitte Rasmussen ledersparringen højt i sit arbejde som dagtilbudsleder i Solbjerg-Mårslet. Visionen er, at sparringen skal skabe høj faglighed og sikre god trivsel og arbejdsglæde. I sparringen deler lederne bøvl og blær for at skabe gennemsigtighed, en hjælpende hånd til problemer og inspiration.

    I den gode ledersparring udfordrer vi ’plejer’

    Som en del af ledersparringen holder Birgitte 1:1 sparringsmøder og teammøder som de fleste andre ledere. Men oveni det har hun på flere måder tænkt i nye baner i hendes tilgang til sparring med de pædagogiske ledere – alt sammen ud fra mottoet, at en god leder har flere spørgsmål end svar i en sparring. For sparringen skal udfordre ‘plejer’.

    En gang hvert halve år tilbringer Birgitte en halv dag i de forskellige dagtilbud og deltager i personalemøderne. Her kommer hun helt tæt på de pædagogiske medarbejdere, som hver dag står midt i den pædagogiske praksis. “Observationerne giver mig mulighed for at udfordre nogle ting i sparringen med de pædagogiske ledere. Jeg sætter spørgsmålstegn ved nogle ting, fordi jeg ser tingene med friske øjne udefra,” fortæller Birgitte.

    Arbejdstilgangen er visuelt tegnet i ‘Hjertetræet’. Det viser organiseringen i Solbjerg-Mårslet Dagtilbud, og hvordan ledelsesteamet, MED-udvalget og dagtilbudsbestyrelsen giver inspiration og sparring til de pædagogiske ledere og ned til alle pædagogiske medarbejdere med afsæt i børne- og ungepolitikken, kommunens værdier og den styrkede pædagogiske læreplan.

    Sparring er et fælles projekt

    Birgitte har også igangsat en tradition for Walk n’ Talks for de pædagogiske ledere. Her mødes de to og to i et uformelt rum. Det giver dem mulighed for at sparre med hinanden nu og her om et aktuelt dilemma, en problemstilling eller lignende. ”Jeg synes det er rigtig godt, at de kan bruge hinanden til at sparre med. Jeg lægger meget vægt på, at jeg ikke altid behøver at spille en rolle i sparringen,” siger Birgitte.

    Siden Birgitte startede som dagtilbudsleder i Solbjerg-Mårslet dagtilbud, er antallet af afdelinger steget fra tre til 12. Derfor har hun ansat en ressourcepædagog, som Birgitte tager pulsen med en gang om måneden. “Ressourcepædagogen bidrager med sparring og konflikthåndtering helt ude i frontlinjen, hvor dagtilbudslivet leves, og fagligheden skal udfolde sig. Det har en afgørende betydning og understøtter de pædagogiske ledere. Det frigør ressourcer og giver mig mulighed for at prioritere, så jeg kommer tæt afdelingerne, selvom dagtilbuddet er stort.”

    Systematik er det første skridt

    Birgittes råd til at få igangsat et godt flow i ledersparringen er enkelt. Det handler om systematik. ”Det er en kæmpe hjælp at få det systematiseret og få møderne sat i kalenderen. På den måde sikrer man sig, at man kommer rundt om alle tingene og får det prioriteret,” afslutter Birgitte.

    Sidst opdateret: 9. maj 2025