Børnehuset Bøgevangen
Velkommen til Børnehuset Bøgevangen – et godt sted at være for børn og voksne. Det er vores vision at udvikle et varmt, trygt og stimulerende miljø med vægt på ro, fordybelse, leg, læring, trivsel og udvikling. Det er vores mission at gøre hverdagen til en positiv, aktiv, sjov, lærende og inspirerende oplevelse for børn og voksne.

Børnehuset Bøgevangen er en aldersintegreret institution bestående af 39 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn. Så har vi 13 pædagoger, 5 medhjælpere, faste vikarer, 1 køkkenassistent og 1 pædagogisk leder.
Det er vigtigt for os, at der hersker en atmosfære af varme, tryghed, omsorg og nærvær i Børnehuset. Børn, forældre og personale skal opleve, at Børnehuset er et sted, hvor man føler sig hjemme.
Sociale fællesskaber med oplevelser og leg
Vores oplevelse er, at Børnehusets børn er glade, tillidsfulde og aktive børn. De tror på sig selv, er gode til at lege og være hensynsfulde overfor hinanden.
I Børnehuset indgår vi i et forpligtende fællesskab, hvor praktiske opgaver og oprydning er en naturlig del af dagen. Alle skal være værdsat og respekteret. Det er herunder vigtigt for os, at alle børn får legekammerater og etablerer venskaber, der kan følge dem videre gennem opvæksten.
Mangfoldighed giver berigende miljø
Børnegruppen afspejler lige som personalegruppen en mangfoldighed og dynamik, som er med til at give Børnehuset et berigende miljø. Vi gør brug af hinandens kompetencer, og komplementerer hinanden på den måde. Dette giver samværet nye dimensioner og gør, at Børnehuset er et spændende sted at være, hvor vi sammen lærer, forandrer og udvikler os.
Børnehusets værdier er: troværdighed, respekt, engagement, omsorg, udvikling, medansvar, tillid, tolerance og fællesskab. Vores pædagogiske praksis er funderet i Dagtilbudsloven, Den styrkede pædagogiske læreplan samt Aarhus Kommunes Børn og Unge politik.
I er altid velkomne til at ringe for yderligere oplysninger eller besøg.
Sådan ser her ud
Børnehuset Bøgevangen er en aldersintegreret institution, der fysisk er delt i to bygninger – en vuggestue med 39 børn og en børnehave med 60 børn. Vi har en fælles legeplads, der er ’naturligt’ adskilt uden hegn.
Vuggestuen består af tre stuer: Marollerne, Humlebierne og Sommerfuglene. I vuggestuen har vi også et stort fællesrum, et sove- og motorikrum samt en skøn legeplads med egen ’skov’ og mange legerum.
Børnehaven består af tre stuer: Anemonen, Valmuen og Storbørnsgruppen. I børnehaven har vi også et stort fællesrum med en lang gang, som ofte bruges til motorikbane. Vi har et atelier, et puderum, et værksted, en dukkekrog samt en fantastisk legeplads med bålplads, egen ’skov’ og mange forskellige uderum, der inspirerer til forskellig leg.
Læs mere om Børnehuset Bøgevangen
I vuggestuen arbejdes der stueopdelt med mulighed for at samle børnene i mindre grupper i løbet af dagen. Her er der mulighed for aktiviteter og leg både inde og ude.
Vi arbejder også på tværs af grupperne. Vi har en storbørnsgruppe, der fast deltager i overgangsaktiviteter med børnehavens mindste børn, og de spiser sammen i fællesrummet et par gange om ugen. Det, at begynde i børnehave er en helt ny verden for et vuggestuebarn. Derfor har vi stort fokus på overgangen mellem vuggestue og børnehave. Vi forbereder også de store vuggestuebørn på børnehavelivet ved at have en fast tur-dag og aktivitetsdag sammen med de mindste børnehavebørn.
Sammen og hver for sig
I børnehaven har vi valgt at funktionsopdele grupperummene, så børnene bruger samtlige rum. På den måde får børnene i højere grad mulighed for at lære hinanden at kende på tværs af stuerne og knytte venskaber.
De 3-4-årige børn er tilknyttet henholdsvis Anemonen og Valmuen, hvor de spiser sammen og holder samling. De kommende skolebørn har deres eget grupperum det sidste år i børnehaven.
Vi planlægger ugentligt aktiviteter, lege og ture ud af huset, som kan være for stuens børn, for årgangen eller for pigerne/drengene.
I løbet af året har vi fælles temauger, hvor vuggestuen og børnehaven arbejder sammen om samme tema – fx udeliv, høsttema fra jord til bord, genbrug m.m.
Vores aktiviteter i Børnehuset tager udgangspunkt i læreplanstemaerne, årstiderne, højtiderne og vores traditioner. Læs mere under ’Dit barns udvikling og trivsel’.
En typisk dag i Børnehuset
6.30-7.30
Børnehuset åbner i henholdsvis vuggestuen og børnehaven, og der tages stille og roligt imod de første børn.
7.30-9.00
Stuerne åbnes efterhånden som børn og voksne møder ind. Der er ro til at komme i gang med dagen, og der leges i små og store grupper.
Vuggestuen får frugt/brød omkring kl. 8.30, og der holdes samling med fagtesange.
Børnehavebørnene får frugt omkring kl. 9.00.
9.00-10.30
Formiddagen vil oftest være fyldt med planlagte, voksenstyrede pædagogiske aktiviteter og ture ud af huset — i grupper eller årgangsvis. Aktiviteterne vil altid tage afsæt i læreplanstemaerne, årstiderne eller højtiderne.
10.30-12.00
Vi spiser frokost i mindre grupper, hvor vi har fokus på fællesskabet omkring et måltid, selvhjulpenhed og sprog.
Børnehavebørnene holder samling i mindre grupper, inden de spiser. I samlingen har vi fokus på dialogisk læsning, hvor børnene ytrer sig, lytter til hinanden og kan vente på tur.
Vuggestuebørnene puttes og de mindste vuggestuebørn, der sover to gange, hygger sig med rolig leg.
12.00-13.30
Børnehavebørnene leger på legepladsen og de mindste børnehavebørn, der endnu ikke har sluppet luren, sover på madrasser på en af stuerne.
13.30 – 16.00
Vuggestuerne spiser eftermiddagsmad på stuerne, i takt med at de står op efter deres lur.
Børnehavebørnene spiser eftermiddagsmad i ’cafeen’, hvor vi forsøger at skabe en rolig og hyggelig stund.
Efter eftermiddagsmaden leger vi ude eller inde.
16.15-17.00 (OBS vi lukker kl. 16.30 mandage og fredage)
Børnene i henholdsvis vuggestuen eller børnehaven samles i fællesrummene eller på legepladsen. Vi leger rolige lege, læser en bog m.m.
I Børnehuset serverer vi formiddagsfrugt, et frokostmåltid og eftermiddagsbrød med frugt. Hvert barn medbringer frugt/grønt til vores fælles frugtkurv. Vi serverer en sund, varieret og ernæringsrigtig kost, hvor størstedelen af råvarerne er økologiske – ca. 90% er økologisk. Derudover følger vi Aarhus Kommunes overordnede kostpolitik.
Kosten bliver fremstillet i Børnehusets køkken af vores køkkenassistent Lene.
Vi lægger vægt på, at børnene får indarbejdet nogle gode kost- og spisevaner, og at børnene deltager i nogle af de praktiske ting omkring måltidet. De hjælper på skift med borddækning, hente rullebord, tælle bestik og dække op på stuen.
Vi prøver at gøre måltidet til en rolig og hyggelig stund, hvor børnene lærer alsidige spisevaner. Vi opfordrer og motiverer dem til at smage på maden. Børnene lærer at sende maden rundt, øse op og være opmærksomme på hinanden. De øver sig i at spise med kniv og gaffel, og selv at smøre rugbrødet til frokost.
Vi stemmer om det
Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.
Børnehusets pædagogik
Her er et varmt og imødekommende miljø, hvor et nærværende og anerkendende personale giver børnene omsorg og en aktiv, inspirerende hverdag.
Vi går ind for en pædagogik, der styrker børnenes selvstændighed, hvor legen og fællesskabet er vigtige kernepunkter. Det er vigtigt for os at være nysgerrige på, hvad børnene er optaget af lige nu og her. Derfor understøtter vi dem gerne i at gå mere i dybden af det, der optager dem – fx ved at indhente mere viden om et emne, tale sammen eller føre en konkret idé ud i livet.
Det er vigtigt for alle, at der i Børnehuset hersker en atmosfære af tryghed og tillid. Børn, forældre og personale skal opleve, at Børnehuset er et sted, hvor man føler sig hjemme, og hvor man er værdsat og respekteret. Børnehuset er et sted, hvor man i fællesskab kan have nogle glade og sjove dage fyldt med gode oplevelser.
Fællesskaber på kryds og tværs
I Børnehuset er der mulighed for, at det enkelte barn kan udvikle sig i sociale fællesskaber. Børnene mødes i fælles aktiviteter og leg på tværs af alder, køn, kompetencer og andre forudsætninger. Vi lægger vægt på, at børnene får legekammerater og etablerer venskaber, som kan følge dem videre gennem opvæksten.
Vi oplever, at børnene i Børnehuset er glade, tillidsfulde og aktive børn. De tror på sig selv, de er gode til at lege, de har få konflikter i det daglige, og de er hensynsfulde overfor hinanden. Børnene er nysgerrige og vil gerne inddrages i de daglige gøremål i Børnehuset. Vi forsøger at skabe inspirerende læringsmiljøer både ude og inde.
Læring
Læring skal forstås bredt og sker fx gennem leg, relationer, planlagte og spontane aktiviteter. Det pædagogiske læringsmiljø handler om at fremme børns kropslige, følelsesmæssige, sociale og kognitive udvikling og forståelse
Det er vigtigt for alle børn - specielt for børn med særlige behov - at de færdes i et stimulerende miljø med voksne, der er i stand til at tilrettelægge og målrette aktiviteter og samvær, der udfordrer og understøtter barnets udvikling.
Når børn skal lære, skal de integrere så mange sanser som muligt. Jo ældre børnene er, jo flere ord kan de forholde sig til, og jo flere ord kan vi bruge til at understøtte deres læring. Med mindre børn er det i højere grad handling, der skal til, for at vi hjælper barnet med at lære.
Vi ser det som en meget vigtig opgave for os at understøtte børnenes læring med respekt for deres nærmeste udviklingszone - det vil sige, at vi skal kunne vurdere, hvad barnet er klar til at lære, så vi stimulerer optimalt.
Børn lærer og udvikler sig forskelligt, og det er op til pædagogerne at kortlægge og finde nøglen til hvert barns måde at lære og udvikle sig på.
Gennem legen udvikler barnet alle sider af sig selv og får masser af erfaringer. Derfor planlægger vi voksne dagen, så der er god tid til at lege, og at legen får et forløb med så få afbrydelser som muligt.
Det pædagogiske arbejde med de 0-2-årige
Det pædagogiske arbejde med de 3-4-årige
Det pædagogiske arbejde med de 5-6-årige
Traditioner i Børnehuset Bøgevangen
Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.
Personalet i Børnehuset er kendetegnet ved en høj pædagogisk faglighed baseret på mange års erfaring med og viden om aldersgruppen 0-6 år. Vi har en nysgerrighed på hele tiden at holde os ajour på ny viden og trends i den pædagogiske verden.
Alle pædagoger i Børnehuset har deltaget i Specialpædagogisk Grundkursus, hvilket gør, at vi har et fælles fundament. Vi formår på bedste vis at inkludere og arbejde målrettet med de børn, der måtte have særlige udfordringer.
Vi har en sprogvejleder i Børnehuset, hvilket er en pædagog, der har taget en diplomuddannelse som sprogvejleder. Vores sprogvejleder vejleder de øvrige pædagoger i Børnehuset. Sprogvejlederen har øje på vores sproglige læringsmiljø og holder sig opdateret i forhold til ny viden indenfor det sproglige felt på 0-6 års området.
Vi har to pædagoger - en i hver afdeling - der har taget en efteruddannelse som Krop- og Bevægelsesvejleder. De har begge et særligt øje for at vejlede de øvrige medarbejdere i forhold til enkelte børn med motoriske udfordringer samt planlægge aktiviteter og lege med motorikken i fokus.
Derudover har vi et ’fagligt fyrtårn’ i hver afdeling. De faglige fyrtårnes opgave er sammen med den pædagogiske leder at sikre, at vi hele tiden udvikler vores pædagogiske praksis via faglige refleksioner baseret på data. De faglige fyrtårnes rolle er udsprunget på baggrund af Aarhus Kommunes fokus på ”Stærkere læringsfællesskaber”, og de er begge en del af et uddannelsesforløb for alle daginstitutioner og skoler i Aarhus Kommune.
”Stærkere læringsfællesskaber” og arbejdet med ”Den styrkede pædagogiske læreplan” komplementerer hinanden. De er med til hele tiden at udvikle vores pædagogiske praksis med de pædagogiske læringsmiljøer som omdrejningspunkt for alle børns udvikling, trivsel og dannelse i Børnehuset Bøgevangen.
Åbenhed er grundstenen i vores samarbejde med jer forældre i Børnehuset. Det er vigtigt, at vi har en åben og ærlig dialog, som er baseret på gensidig respekt overfor hinanden. Det er specielt vigtigt for jeres barn, da en god og positiv kontakt mellem os og jer er med til at binde de to forskellige verdener sammen, som jeres barn bevæger sig i. Hjemme hos jer er barnet i centrum, og i Børnehuset indgår barnet i et større fællesskab med andre børn og voksne.
Den daglige kontakt mellem os voksne finder oftest sted i forbindelse med, at I afleverer og henter jeres barn. Der er også altid mulighed for at aftale en tid for en samtale, hvis der er behov for dette.
I den tid jeres barn er i Børnehuset Bøgevangen, vil I blive tilbudt samtaler om jeres barns trivsel og udvikling:
- En opstartssamtale, når barnet starter i vuggestuen
- En status-udviklingssamtale, når barnet er på vej i børnehave
- En intro samtale ved start i børnehaven
- En samtale, når barnet fylder 4 år
- En status-udviklingssamtale ca. ½ år inden skolestart.
Status-udviklingssamtalerne er gældende for alle daginstitutioner i Aarhus Kommune. Forældre og personale forbereder sig hver for sig inden samtalen via et digitalt dialoghjul. En status-udviklingssamtale er en dialog mellem jer forældre og os om barnets trivsel, læring og udvikling i et fremadrettet perspektiv. Samtalen tager udgangspunkt i de 6 læreplanstemaer.
Få indflydelse på hverdagen
Forældrerådet
Repræsentanter til forældrerådet i Børnehuset vælges på det årlige forældremøde i september. Forældrerådet består af 5 forældrerepræsentanter, 2 forældresuppleanter, 1 personalerepræsentant fra vuggestuen og 1 personalerepræsentant fra børnehaven samt den pædagogiske leder.
Der afholdes 4-5 møder årligt, hvor der er mulighed for at udveksle meninger, erfaringer og visioner i forhold til Børnehuset.
Forældrerådet har gennem flere år arbejdet med at fremme fællesskabet mellem børn og forældre i Børnehuset i form af diverse arrangementer – fx julefest og sommerfest, hvilket er med til at skabe nye relationer og venskaber familierne imellem.
I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.
Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.
Kommentarer til det uvildige tilsyn
Som forældre i begge Børnehusets afdelinger kan jeg genkende mange af de positive formuleringer fra tilsynsrapporten. Min oplevelse er, at mine børn hver dag bliver mødt af nærværende og omsorgsfulde pædagoger og medhjælpere. Det er et trygt og rart miljø at aflevere sine børn i.
Det pædagogiske læringsmiljø
Udbuddet af aktiviteter i løbet af ugen fanger mine børns interesser og virker relevante og til at være omhyggeligt udvalgte. Det virker til, at der er en god balance i voksenstyret aktiviteter og selvvalgte aktiviteter. Fx er der ofte selvvalgte aktiviteter i ydertimerne, når børnene møder ind eller inden de bliver hentet. Dog er der altid forskellige tilbud at vælge imellem.
Det sproglige læringsmiljø
Det er min oplevelse, at der er fokus på sprog i begge afdelinger. Der kommunikeres om vedkommende emner, når man afleverer og henter, vuggestuen synger sange hver dag, og i børnehaven er der ofte dialogisk læsning og historiefortælling. Der bliver desuden kommunikeret ud om emner og ord der har været i fokus, således at man kan tage en snak om det i hjemmet også.
Forældresamarbejdet
Jeg oplever et godt samarbejde mellem personale og forældre. Der er altid overskud til en hyggelig beretninger fra dagen, såvel som en snak omkring en bekymring. Hvis behovet er større end en snak på legepladsen, er der ligeledes mulighed for en planlagt samtale.
- på vegne af forældrerådet, Sira
Børnehuset Bøgevangen
Bøgevangen 99 og 101, 8355 Solbjerg
Stuetelefoner til Børnehuset Bøgevangen
Børnehave
Anemonen: 61 92 34 39
Valmuen: 40 25 16 23
Storebørnsgruppe: 41 85 91 34
Vuggestuen
Marollerne: 41 85 59 86
Humelbierne: 41 85 59 85
Sommerfuglene: 41 85 59 79